Национален синдикат "Защита" обяви готовност за протест на 27 октомври в София заради неадекватната подоходна политика на правителството и необоснования скок на цените. Това съобщи председателят на синдиката Красимир Митов на пресконференция, предаде БТА.

Синдикалистите са готови и да блокират основни пътни артерии. Причина за недоволството им е отказът за диалог от страна на правителството по политиките за доходите на работещите, както и неадекватните реакции на правителството и отделни министри в него по проблема със скока на цените, предизвикан от покачването на цената на газа.

В момента алчни търговци, спекуланти взимат това, което българинът с кървав труд и пот изкарва, коментира Красимир Митов. Ако не бъдем чути, на 27 октомври излизаме на протест, посочи той. 27-ми е само началото, добави Митов.

Преди месец от синдикат "Защита" са изпратили декларация до институциите и парламентарните групи във връзка с бюджета за следващата година с искания за по-рязко нарастване на доходите, но получили отговор единствено от министъра на финансите, че през последните години доходите имат изпреварващ темп на нарастване спрямо производителността на труда.

Поискахме увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2019 г. на 750 лева (510 лева за 2018 г., за 2019 г. се планира да увеличение на 560 лв. - б.р.), от 1 януари 2020 г. да стане 1000 лева (предвижда се МРЗ да стане 620 лв.), от 1 януари 2021 г. - 1200 лева (650 лв.), обясни Милена Атанасова, заместник-председател на синдикат "Защита".

От синдиката искат още от догодина минималната пенсия да е 350 лева. Те настояват също минималната работна заплата за лекар да е 2000 лева, а за медицински специалист по здравни грижи - 1500 лева. От синдиката искат още контрол върху ценообразуването на стоките от първа необходимост и преструктуриране на държавния сектор.