Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че знае, че засега няма опасност за населението, коментирайки взетите проби от река Марица заради замърсяването на водите на реката и починалите 28 крави. 

Той уточни: "Спряно е водопадаването към 30 кладенци по поречието на десния бряг река Марица. Взети са проби. Към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората. Изследването и взимането на проби продължава и в момента".

Ангелов подчерта, че там, където питейната вода е спряна, ще бъдат изпратени водоноски.

По-рано стана ясно, че Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби от кравите, умрели след като са пили вода от река Марица, край Димитровград. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). 

"Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение", коментира изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.

Стана ясно, че днес са взети за втори път проби и от кладенците, резултатите се очакват днес. 50 населени места са без водоподаване. Осигурява се минерална вода за населението. 

По-рано директорът на Противопожарната служба комисар Николов заяви, че са обнадеждени, че фосфорното органично отравяне е само в района на канала, тъй като няма данни за отровена риба в реката, както и за други починали животни. За това се изчакват пробите и не се информират Гърция и Турция.