55-годишен мъж от пловдивското село Труд е заразеният със западнонилска треска от региона, за когото вчера беше съобщено. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания. Два дни дни преди първите оплаквания пациентът е бил на кратка частна екскурзия в Истанбул, разхождал се е около Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари.

На 7 август, вече в България, започва да се оплаква от гадене и болки в корема, стомашно разстройство. Приет е във Втора клиника по хирургия в УМБАЛ "Св. Георги", където на втория ден вдига висока температура и получава световъртеж. След консултации с невролог и инфекционист, са проведени изследвания за паненцефалит - възпаление на сивото и на бялото вещество в мозъка.

На 9 август той е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги", в първите два дни там състоянието му се влошава и става прекоматозно - изпада в сопор. Направени са му три изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който доказва диагнозата за паненцефалит. Междувременно две негови проби са изпратени в национална референтна лаборатория в София. Там на 3 септември се доказва, че заболяването е западнонилска треска.

Проведеното лечение на пациента е успешно, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на левия крак, но прогнозата е добра, очаква се тя да премине. Провежда се рехабилитация и лекарите смятат, че през следващата седмица пациентът ще бъде изписан.

В България това е първият случай на западнонилска треска за последните три години. Болестта се предава чрез ухапване от комар и за един от всеки сто заразени изходът е летален. Застрашени са най-вече деца, хора в напреднала възраст и такива с отслабен имунитет.