201 са вече случаите на коронавирус в България, съобщи на редовния си брифинг в 17.00 часа ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

11 са новите случаи на носители на новия коронавирус от сутринта на 23 март досега.

От новите случаи е регистриран един пациент в Дупница, двама (семейство) в Пазарджик, един в Добрич (контактен на вирусоносител), седем деца в София.

Заради увеличените случаи и изчерпване на капацитета на "Пирогов" и ВМА ген. Мутафчийски заяви, че ще предложи на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка болница в страната (независимо от собствеността й) да подсигури в срок от 3 дни обособени отделения за пациенти, носители на новия коронавирус.

Ръководителят на Националния щаб отбеляза две по-големи дарения, направени днес - от Българската банка за развитие - 200 000 лв., и от Български енергиен холдинг - 200 000 лева (за Александровска болница).

Ще се засилят ли мерките

В неделя, 22 март, проф. Николай Витанов от БАН посочи пред БНР цифрата 200 заразени като симптоматична и обясни защо.

"Ако броят на заразените днес (22 март) е под 200, това означава, че мерките държат. Стигне ли 200, значи мерките трябва да се засилят".

Повече проф. Витанов не пожела да разкрие, това било работа на ген. Мутафчийски.

Проф. Николай Витанов е ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнози на разпространението на COVID-19, който работи към Националния оперативен щаб.

Попитан дали суровите мерки, задействани в Гърция биха могли да послужат за пример за България, на брифинга днес ген. Мутафчийски отговори утвърдително.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви полицейски час, който е в сила от 6 ч. тази сутрин. Не е позволено навън да излизат лица, които не разполагат със специално разрешение. Днес по улиците на Атина са разположени полицаи, които следят за спазването на забраната за излизане от домовете. За неспазването на мярката ще се налага глоба от 150 евро за всяко нарушение.

Каква е картината по света

Общият брой на жертвите на COVID-19 в света надхвърли 15 хиляди. Това показват статистически данни, събрани по официални изявления на компетентни органи и експерти в повече от 150 страни, където са регистрирани случаи на зараза, цитирани от ТАСС.

Към 23 март броят на заразените с коронавирус в света надхвърля 330 хиляди, 15 029 са починали, приблизително 4,53%.

Най-големият брой инфектирани извън КНР, където пандемията започна през декември миналата година и пикът й вече е преминал, е в Италия.

В Италия са регистрирани 59 138 вирусоносители, от COVID-19 са починали 5476 души - 9,26%. Следват САЩ (35 209 заразени, 471 починали), Испания (33,089 заразени, 2,182 са починали) и Иран (23,049 заразени, 1812 починали).

По повече от 10 хиляди заразените има в Иран, Германия и Франция. В други 17 държави са регистрирани повече от хиляда вирусоносители.

Какви са симптомите и какво да се прави

Проф. Мутафчийски припомни симптомите за коронавирус - температура, отпадналост, кашлица, болки в гърлото, задух, чувство за натиск върху гърдите, при около 10 процента от случаите има и диария.

Когато човек има такава симптоматика, трябва да се обади на личния си лекар и от него да получи инструкция с какво да се лекува.

Ако получи задух, упорито чувство за стягане в гърдите, над 38 градуса температура, отново по телефона трябва да се свърже с личния лекар, за да се насочи за болнично лечение.