Белгийски гражданин, върнат от Китай в неделя с полет през Франция, е носител на новия вирус, съобщава БТА. Местните медии цитираъ от министъра на здравеопазването Маги де Блок. 

Белгиецът е пътувал с евакуационния полет от Ухан, който излетя със закъснение и кацна във Франция. Със същия самолет са пътували и две български студентки, които се прибраха у нас. 

Преди ден от Китай в Белгия бяха върнати деветима белгийски граждани. Изследванията на осем от тях за заразата са били отрицателни.

Първоначално върнатите бяха поставени под карантина във военна болница. Преносителят на вируса е отведен в здравно заведение в Брюксел, където грижите за него ще продължат. Уточнява се, че засега заразеният няма признаци на заболяване.

У нас българските студентки кацнаха на летище "София" на борда на военно-транспортния самолет "Спартан", придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия, съобщиха от МВнР. Те са под карантина във ВМА.

Жените пристигнаха от Ухан в град Истр, Франция, на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай и за успешното им пристигане в България.

Общоевропейската операция по улесняване на чуждестранни граждани, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от Франция в сътрудничество с властите на Китай.

Междувременно у нас от трима пациенти на МБАЛ - Хасково са били взети проби за коронавирус, като резултатите се чакат. Това съобщиха от Инфекциозно отделение на здравното заведение, където пациентите са настанени и поставени под карантина.

Първите двама са били завърнала се от Тайланд семейна двойка. Мъжът и жената били с температура и неразположение. Третият пациент е мъж, който бил в Шри Ланка. Той е бил диагностициран с пневмония.

Пробите са били изпратени в референтната лаборатория в София. Началникът на отделението д-р Красимира Кинова прогнозира, че резултатите ще бъдат отрицателни.

Само за четири дни жертвите на коронавируса се удвоиха. Броят им в Китай стигна до 425, след като властите на провинция Хубей съобщиха за нови 64 смъртни случая, информират БТА и Франс прес.

Заразените в провинцията са се увеличили рязко до 2345.

Страните от Г-7 съобщиха, че са се договорили да координират усилията за борба с разпространението на болестта, съобщи здравният министър на Германия Йенс Шпан, цитиран от ТАСС.

Италианци и поляци са поставени под карантина, след като бяха върнати от Ухан, допълва Асошиейтед прес.

В Полша представител на болнично заведение съобщи, че никой от 30-те души, които са поставени под карантина в него, не показва симптоми на заболяването.

В Хърватия туристи от Тайван са носили табели, гласящи "не сме от Китай", тъй като според тях заради страха от коронавируса азиатските туристи са изолирани и местни жители са бягали от тях. 

Бразилия също е решила да репатрира свои граждани от Ухан и ще обяви извънредно положение в здравеопазването.

От китайския град ще бъдат евакуирани между 40 и 55 бразилци, които 18 дни ще останат под карантина във военна база.

Междувременно през почивните дни издъхна първата жертва на коронавирус извън границите на Китай - на Филипините. 

Стотици медицински работници в Хонконг днес за втори пореден ден не отидоха на работа, настоявайки за пълно затваряне на границата с континентален Китай, предаде ТАСС.

В Хонконг бе вторият смъртен случай след заразяване с коронавирус, извън границите на Китай.

Заради отсъствието на много служители дейността на службите за бърза помощ е засегната в известна степен, посочиха местните здравни органи. Властите призоваха стачкуващите възможно най-скоро да се върнат към задълженията си в името на пациентите. В стачката вчера участваха около 2700 души.

Протестът е организиран от синдикат на медицинските работници. Активистите се опасяват, че хонконгските болници няма да могат да се справят с наплива на пациенти, ако епидемията се разрасне, имайки предвид силния поток от хора през границата.

Възможно е днес към протеста да се присъединят 9000 медици, допълва Асошиейтед прес.

Новата инфекциозна болница с 1000 легла, построена за 10 дни в Ухан, прие днес първите си 50 пациенти, преместени от претоварените здравни заведения в китайския град, откъдето тръгна епидемията на новия коронавирус, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на държавни медии в Китай.

От вчера в болницата дежурят екипи военни медици от китайската армия, наброяващи 1400 души. Някои вече са натрупали опит в борба с епидемиите от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и ебола.

Модулната сграда от над 400 стаи с обща площ 34 000 квадратни метра е със същата конструкция като специалната болница, построена през 2003 г. в предградие на Пекин за лечение на пациенти, страдащи от ТОРС. Новата пневмония е още по-смъртоносна и вече отне живота на 425 души, припомня АФП.

Специализираната болница за лечение на заразени с новия вирус е наречена "Хошъншан" ( Планина на Огнения бог - божество от таоистката митология, което бълва пламъци и унищожава с тях всякакви зарази по хорат).

По-късно тази седмица се очаква в Ухан да заработи още една подобна болница, наречена "Лейшъншан" ("Планина на Бога на светкавицата") с още 1600 легла, посочва АФП.