Сигнали за заразени с коронавирус в домове за стари хора станаха повод за започването на проверки в Добричко и Пернишко. 

Две жени от персонала на дома за стари хора в ломското село Добри дол са с положителни проби за COVID 19. Това са 50- годишна хигиенистка и 55- годишна санитарка. Наложена им е 28 дневна домашна карантина, а на контактните им 14 обитатели от дома - по 14 дни.

Заразените са без симптоми, уточни директорът на РЗИ - Монтана д-р Елена Борисова.

Междувременно Районна прокуратура - Перник разпореди проверка на дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в град Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19.

На 1 май е постъпил сигнал за установени положителни проби за COVID -19 на служители. Изискана е справка относно предприетите мерки за превенция на разпространяването на коронавируса и спазването им. Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома лица, съобщават от пресцентъра.

От началото на май се вземат проби от всички работещи в социалните домове в област Монтана. До момента са изследвани над 200 души От получените резултати само два са положителни, но не са финализирани всички изпратени проби.

Тестването продължава и в град Вълчедръм.

Общият брой на работещите в домовете за възрастни хора на територията на региона е 314. В старческия дом в Добри дол са настанени 67 възрастни хора. Предстои да бъдат изследвани всички домуващи, казаха здравните инспектори.

Двете санитарки от дома в Добри дол са нови случая на заболели в област Монтана след дълго затишие. В последните дни броят на заразените в областта бе непроменен - 18 като се отчитат стари случаи от село Василовци и един пастор от Лом, изписан от монтанската болница. Двата последни случая с COVID-19 в Монтанско са регистрирани през последното денонощие, съобщи секретарят на националния оперативен щаб доц. Димо Димов.