Кризисният щаб в Благоевград обяви нови мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Заради ръста на заразени за 14 дни се ограничават провежданията на сватби, кръщенета и събиране на големи компании в ресторанти и заведения. Към момента не се налага да бъде ограничавани влизането и излизането от Благоевград. Това съобщиха от общинския кризисен щаб, предава БНТ.

Засилва се контролът по спазване на разпоредбите за задължително носене на маски на закрито и спазване на дистанция, както в закрити помещения, така и на места, където се събират много хора.

В пазарните дни събота и сряда ще се следи внимателно спазват ли се дистанция и ограниченията за движение в района на открития зеленчуков пазар в града, където по традиция има голямо струпване на хора.

"За 14 дни ще бъде ограничено провеждането на масови мероприятия като сватби, кръщенета и други подобни, обяви кметът на Благоевград Румен Томов след заседанието на Общинския кризисен щаб. - Ще възстановим съобщенията по уредбата на община Благоевград за спазване на мерките."

Томов свика щаба заради усложнената обстановка с COVID-19 в Благоевград, който попаднал в "червената зона" на областните градове в страната заедно с Търговище заради висок брой заразени на глава от населението.

Кметът каза, че състоянието на заразените служителите на ансамбъл "Пирин" е добро. 23-ма души от ансамбъла са с положителни проби за коронавирус.

"Благоевград води класацията, защото в областта взетите проби са с най-голям брой от цялата страна. Може би това е една от причините, без да омаловажаваме обстановката", уточни кметът

Той е категоричен, че на входа на областния град няма да се поставят КПП-та и да се затварят училища, а всичко ще работи в нормалния си вид.

Нов рекорден брой заразени с коронавирус отчетоха властите в цялата област. 91 са новорегистрирани случаи на COVID-19 през последното денонощие, като почти половината от заразените са от областния център Благоевград.

В Търговище също са отложени всички масови мероприятия, докато пикът на заразата отмине.

Само за два дни здравните инспектори в Търговище са установили над 40 нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки в заведения, предприятия и в градския транспорт.

"Сутринта в определени автобуси са забелязани шофьори без маски или хора, които носят неправилно маските, но с контрола постепенно това ще се оправи", коментира Дарин Димитров, кмет на Търговище.

Като превантивна мярка, втори ден учениците от двете най-големи гимназии в Търговище се обучават дистанционно. Сградите на учебните заведения са дезинфекцирани.

Очаква се в понеделник децата да се върнат отново в класните стаи, но ако отново има ръст на заразени с коронавирус, те ще продължат да учат от вкъщи. В момента с COVID-19 са 14 преподаватели.

В болницата в Търговище всички легла вече са заети. Ръководството на здравното заведение е изразходвало 50 000 лева над бюджета, за да осигури защитни облекла за медицинския персонал. В момента в болницата набират средства за апаратура за PCR тестове.