Двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, както и директорът на националния стадион "Васил Левски", ще бъдат наказани с максималната глоба от 3000 лева за нарушаване на противоепидемичните правила. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга във връзка с връщането на част от мерките срещу разпространяването на коронавируса у нас.

Той потвърди, че ситуацията е сложна, но за щастие увеличението не е толкова много при хората, приети в болница за интензивни грижи.

"На първо място по заболеваемост на Балканите е Северна Македония, на второ място се нарежда Албания, последвана от Босна и Херцеговина, Турция и на пето и шесто място си го делим България и Сърбия. В Европа №1 е Швеция, следвана от Португалия, Великобритания, Турция. Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключено. По-скоро вярвам на втората хипотеза", настоя Кунчев, цитиран от БНТ.

"Нямаме промяна в стратегията за това какво искаме да постигнем - да не натоварваме здравната система до степен, в която да не можем да приемем за лечение заразени с COVID-19", посочи той.

Кунчев обяви, че към трите Д-та - дистанция, дисциплина и дезинфекция, се прибавя едно К - контрол, "защото не можем да разчитаме на съвестта на хората".

"Една част решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат", аргументира се той. "За да не бъдем обвинявани, че правим подборен контрол, решението и на министъра, и на столичната РЗИ, е да съставим актове на ГЕРБ и БСП, да ги глобим с максималната сума от 3000 лева, за събиране на много хора, и резултатът е че имаме заразени хора. Същото ще сторим и с футболната среща между ЦСКА и Левски", допълни той.

"Надали ще се стигне до затваряне на градове, но ако е наложително ще се затварят улици и квартали", посочи Кунчев.

Той беше категоричен, че този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус, защото не създава достатъчен имунитет и продължава да го носи човек в гърлото си до 35-ия ден.