30 077 десетокласници в 740 училища ще получат по четири точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване (НВО) по математика, което се проведе вчера. Причината е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби, съобщиха от Министерството на образованието (МОН). 

От ведомството на акад. Николай Денков обясниха и стъпките си след установяването на грешката. 

На 16 юни в 9:38 ч в МОН е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието в София, че в някои от предоставените от министерството помощни формули за изпита по математика в 10-и клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

В 9:44 ч министерството е изпратило на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички регионални управления на образованието. В 10:24 ч. от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други - не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в 10-и клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително, се казва още в съобщението на просветното министерство. 

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация - 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.