От полунощ носенето на защитни маски или други средства, покриващи носа и устата, става задължително за всички закрити обществени места. Това предвижда заповедта, издадена от здравния министър Кирил Ананиев, което е публикувана в сайта на Министерство на здравеопазването.

Изключение се допуска само за клиентите на местата за хранене и питейните заведения.

В същата заповед се посочва, че всички спортни мероприятия могат да се провеждат пред публика при заетост на местата до 50 на сто от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през седалка или при спазване на дистанция от 1,5 метра.

При футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при условията, посочени по-горе. Правилото за до 50 на сто заетост от общия капацитет на местата важи и за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др., посочват от МЗ.

За провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито също важи условието за до 50 процента заетост на местата. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове други масови събирания, информира здравното министерство.

Със заповедта се забраняват и свижданията в болниците, в специализираните институции за социални услуги и в домовете за възрастни и деца.