Днес се дава началото на Богородичните пости. Те продължават две седмици и на 15 август завършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Постът е един от четирите големи пости, на които християните се отдават през годината. Началото на периода се отбелязва в храмовете с водосвет, а във времето от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. Св. Симеон Солунски пише за него:

"Постът през август е учреден в чест на Майката на Бог Слово, която като почувствала своето представяне (пред Господа), се подвизавала и постила за нас, както винаги, въпреки че - бидейки свята и непорочна - не е имала нужда от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот и когато блажената й душа щяла да се съедини чрез Божествения дух с нейния Син".

Православните християни не честват смъртта на Света Богородица, а нейното успение (заспиване на църковно славянски). Защото след изкупителната смърт и Възкресение на Спасителя християнинът не скърби и не се страхува от смъртта, знаейки, че вече е избавен от нея. В този ден Църквата напомня: В успението не си оставила света, Богородице, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

Богородичният пост е по-лек от Великденския. Хората трябва да се стремят към духовна съсредоточеност и да правят добро. Те трябва да избягват кавгите, развлеченията и всякакви пороци.

Най-строг е хранителният пост в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне - 6 август, се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба. Тази година обаче 15 август се пада четвъртък. Свещениците съветват на този ден да се занесе солта, с която на следващия ден ще бъдат приготвени вече позволените агнета и курбани.

Bce пoвeчe лeĸapи пpeпopъчвaт xpaнитeлнoтo въздъpжaнe, зaщoтo тo oĸaзвa пoлoжитeлнo влияниe въpxy opгaнизмa. Но пocтът нe e нyжнo дa cпaзвaт пpeĸaлeнo възpacтнитe xopa, бoлнитe, бpeмeннитe, дeцaтa, xopaтa c гoлeми физичecĸи нaтoвapвaния и пътyвaщитe, ĸoитo нямaт тaзи възмoжнocт.