От неделя започва разширението на бул. "Тодор Каблешков" в София, като първият участък - до Боянския водопад, се очаква да бъде готов в началото на август. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес.

Rазширението на бул. "Тодор Каблешков" ще е между бул. "България" и ул. "Луи Айер".

Амбицията за изграждане на разширението беше заявена още през 2007 година, когато започна отчуждаване на имотите. За изпълнител е избрана фирма "Трейс".

Графики: Столична община

Идеята бе булевардът да бъде построен заедно с трамвайно трасе между бул. "България" и бул. "Черни връх". Заради протести обаче общинското предприятие "Софпроект" изработи становище, в което се изразява категоричното желание на граждани, подкрепено от експерти и неправителствени организации, трамвайното трасе да бъде построено заедно с пътните платна.

През 2019 година беше съобщено, че ринговият трамвай ще бъде най-натовареният в града - с около 65 000 пътника на ден.

Днес Фандъкова отчете: "Това е един от най-важните проекти, част от вътрешния градски ринг, тъй като с него и с останалите отсечки, които правим от вътрешните рингове, както и с разширението и довършването на Околовръстния път, работим за намаляване на трафика в града".

Проектът е разделен на седем етапа. Очаква се в началото на август да бъде готов първият участък. Той се развива изцяло в южната част и няма да засегне съществуващия в момента булевард. Очаква се да има проблем само с паркирането.

Фандъкова добави, че са похарчени 11 млн.лв. за отчуждителните процедури.

Целта е да се създаде единен профил за преминаване безпрепятстването на велоалея, бусленти - обясни от своя страна главният архитект Здравко Здравков. По думите му, предстои още отчуждаване на имоти, за да се осъществи този проект.

Гаранционният период ще е 8 години.

Графики: Столична община