От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Кандидат-студентите могат да подават заявления онлайн в страницата на Софийския университет на адреса: https://online.uni-sofia.bg, на място в Ректората на СУ или в бюрата на фирмите в страната. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Първата изпитна сесия ще се състои в неделните дни, в периода 22 март - 26 април 2020 г., а втората - в съботните и неделните дни от 7 до 28 юни 2020 г.

Кандидат-студентите ще могат да подават документи за класиране в периода 15-27 юни.

Първият етап на класирането ще бъде обявен на 7 юли, вторият етап - на 14 юли, а третият етап - на 21 юли.

Пет от общо 118-те специалности в Софийския университет не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация", и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността". За специалността "Книгоиздаване" приемът е по избор - или с изпит по журналистика /писмен/, и журналистика /устен/, или с оценките от матурите по български език и литература; история и цивилизация; философски цикъл или чужд език.

На 18 февруари започва участието на Софийския университет в традиционната кандидатстудентска борса. До 28 март младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и с начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.