Военноморско българо-румънско противоминно учение "Посейдон 2018" започва утре в Бургас. То ще продължи до 17 ноември. Това съобщиха от военноморските ни сили.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на България, в полигони, които са обявени своевременно.

"Посейдон 2018" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

Участие в учението ще вземат фрегата "СМЕЛИ", минния ловец "ЦИБЪР", базовия миночистач "ПРИБОЙ", рейдовите миночистачи "КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ", "КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ", хидрограните катери "КОНТРААДМИРАЛ САВА ИВАНОВ" и "КАПИТАН I РАНГ БОРИС РОГЕВ" от военноморските сили на Република България, миночистача "D.NICOLESCU" от Румънските ВМС, противоминен кораб "EVROPI" от гръцките ВМС както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море.

В групата освен българския минен ловец "ЦИБЪР" участват следните кораби: флагмана FGS "RHEIN" от германските ВМС, испанският противоминен кораб SPS "TURIA", и турският противоминен кораб TCG "ERDEMLI".

На 10 ноември от 13 до 15 часа в района на Морска гара - Бургас корабите, участващи в учението ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.