С капани за селектиран улов и отстрел ще бъде намалена популацията на диви прасета в горите, като най-вероятно първоначално заложените 30 процента ще стигнат до 50%, съобщи БНР.

Над 800 хиляди хектара гори стопанисва Югозападното държавно предприятие, които са на територията на пет административни области.

Макар че към момента няма регистрирано огнище на африканска чума, районът е уязвим заради близостта на населените места до гората, наличието на шест гранични пункта и международни пътища с най-интензивен трафик, включително и от държави, в които заболяването е факт от години.

Популацията от дива свиня е много увеличена през последните години заради недостатъчен отстрел, което сега налага половината от този вид дивеч да бъде прочистен, за да не се допусне епидемия, заяви директорът на предприятието Дамян Дамянов.

Популацията "за миналата година е около 90 000 диви свине, вместо 20-25 хиляди, ние стреляме 8-10 хиляди, което е крайно недостатъчно", обясни той

Освен чрез отстрел, дивите прасета ще се ловят и с капани, а всички проби на месото ще се изпращат от горските стопанства, като до излизането на резултатите то трябва да остане в хладилни камери.

"От днес има заповед на министъра на земеделието, храните и горите, има и 10-дневен срок да изградим капани, да започнем селектиран улов. Това няма да повлияе на запаса в бъдеще. Нашите задължения са да изготвяме съвместни приемо-предавателни протоколи с ловеца, който е отстрелял дивата свиня, да придвижваме пробите за африканска чума, които в рамките на 3 дни вече излизат", обясни Дамян Дамянов.

Информационни табели се поставят и по всички туристически пътеки в планината с апел да не се оставят хранителни остатъци особено от свинско месо.