От утре официално трябва да започне дългоочакваното електронно издаване на направления за PCR-тестове за коронавируса от личните лекари. Условието е пациентът да има минимум два от 11 симптома. 

Личният лекар ще може да издаде е-направлението след консултация по телефона.

"Имате 2 или 3, или 4 от тези 11 симптома от тези, които суспектират COVID. Аз издавам електронното направление, то отива някъде и вие без хартия може да посетите всякаква лаборатория", каза д-р Николай Бръзналов - общопрактикуващ лекар, пред БНТ.

В лабораторията гражданите ще трябва да се идентифицират най-вероятно с код, който лекарят ще им каже по телефона.

"Няма да има лимит за тестовете, които се назначават. Тестовете са 60 лева", уточни д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз.

Каква част от лекарите и лабораториите са технически подготвени за електронното направление не стана ясно. 

Опашките за тестове трябва да приключат, след като след полунощ, когато се очаква да бъде пусната информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари. По интегрирането й работят 30 фирми.

"Възниква един проблем - как пациентът, който няма да може да дойде в кабинета, ще се идентифицира, че този талон е даден за него. Затова ще настояваме автентификацията да е с ЕГН и последните 4 знака от направлението", допълни д-р Николай Брънзалов пред bTV.

"С изменението, общопрактикуващият лекар преценява необходимостта от извършване на ВСМДИ "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19", след като снема епидемична анамнеза и издава направлението при наличие на поне два симптома“, се посочва в позиция на НЗОК.

В една лаборатория след сключването на анекса между касата и личните лекари в петък, са приели и няколко хартиени направления за PCR от лични лекари.

Снимано от хартия и пратено по вайбър. Винаги приемаме, че дори и да има някаква неуредица, по-добре е да ги направим за пациента, отколкото да чакаме“, казва медицинският директор на лабораторията д-р Благовеста Пенчева.

В лабораторията се подготвят с електронни подписи за всички служители, за да работят с направленията. Там обработват между 3500 и 5000 теста на ден. Прогнозата е, че с възможността личните лекари да издават направления за безплатен тест броят на пробите може да нарасне до 30%.