Започна вторият етап от ваксинирането срещу Covid-19. 

Във Военномедицинска академия в 10 часа втора доза от ваксината на "Пфайзер" беше поставена на началника на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, и всички медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на декември 2020 г. В първата група - съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID клиники.

"На 22-и ден направихме второто убождане. Изискване на фирмата е минимум 21 дни да са минали от първата доза", каза ген. Венцислав Мутафчийски, след като беше реимунизиран с втората доза на ваксината срещу коронавирус.

"Не сме имали никакви оплаквания. Регистрирана е само една лека алергична реакция. 717 са общо ваксинираните във ВМА, от които 491 човека са в централната болница на ВМА в София, а останалите са в провинциалните болници. Санаториумите все още не са започнали да се имунизират", съобщи той.

По думите му, той все още не се е изследвал дали има антитела, но при негови колеги вече се наблюдават.

Началникът на ВМА каза още, че залата, в която бяха ваксинирани днес, ще работи непрекъснато, докато траят ваксинациите.

"Имаме готовност да разкрием още две зали, които да бъдат в услуга на здравната система при масовата ваксинация. Ангажирани сме с ваксинацията на част от личните лекари. Ще започнем с личните лекари, които работят в нашата поликлиника, а също така и в други лечебни заведения", заяви той.

Проф. Мутафчийски предложи ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22.00 ч., за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация.

"Имаме договорка вече с директори на училища и на детски градени и имаме изпратени списъци с желаещи да се ваксинират от втората приоритетна група. Процесът оттук нататък става все по-масов", допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

Час по-късно - в 11 часа - министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов също се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина му бе поставена в Клиниката по неврология на УМБАЛ "Александровска".

Снимка: Bulphoto

"Най-разумно е връщането на 3 класа с постепенно връщане на учениците. 3 седмици ще са в училище, 3 седмици ще отсъстват", каза той на брифинг след ваксинацията.

 "Във всеки регион нещата с ваксинациите са много различни. В Русе имунизационните граждани са в центъра на града и са подходящо място за ваксиниране на учителите. За другите места обсъждаме 2 възможности - да се ходи на място в училищата или в РЗИ", каза Ангелов.

"Възможностите на ваксините са обнадеждаващи. Всеки може да бъде преносител. Болният човек в най-голяма вероятност има възможност да заразява", добави той.

"Нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Наш дълг е да ги задържим. Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет", добави здравният министър.