Имунизацията срещу коронавирусната инфекция във военните формирования от Българската армия започна днес от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Първите ваксинирани военнослужещи са от военния контингент, който се подготвя за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Общо 85% са военнослужещите от контингента, които са пожелали да им бъде поставена ваксина. В имунизацията участваха 4 медицински екипа - медиците от бригадата, 2 екипа от Военната болница в Пловдив и един от Военномедицинска академия в София.

Военнослужещите и цивилните служители от сектор "Отбрана" попадат във Фаза 3 на Националния ваксинационен план като служители в сектори с жизнено важни функции за поддържане на обществото.

Ваксини за всички желаещи хора от сектора ще бъдат осигурени от Военномедицинска академия, където вече са събрани прогнозни списъци на заявилите да се ваксинират. Предвижда се периодично актуализиране на списъците, тъй като се очаква динамика в броя на желаещите. Предварителните разчети са съобразени със зоните на отговорност на многопрофилните болници към Военномедицинска академия в страната. С приоритет ваксини ще бъдат поставени на военнослужещите, които ще участват в мисии и операции извън страната, подчертаха от МО.

Снимка: МО