Тестват народните представители за Covid-19. Мярката бе наложена след като снощи стана ясно, че депутатът Хасан Адемов от ДПС е с положителна проба за коронавирус.

На извънреден брифинг малко преди полунощ председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че оповестява името на д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната парламентарна комисия с негово съгласие, като изрично подчерта, че няма да дава информация за здравословното му състояние. Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 посочи, че днес той постъпва в болница.

Тесетването става в две столични болници.

В четвъртък ще бъдат направени тестове за Covid-19 и на членове на администрацията, които са били в контакт с Хасан Адемов.

Снимка: БТА

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обясни още, че след като станат ясни резултатите от тестовете ще се решава кога актуализацията на бюджета ще бъде гласувана:

Снимка: БТА

"От тук нататък ще работим според ситуацията", отбеляза тя. Няма да се проведе и насроченото за днес заседание на комисията по енергетика.

Снимка: БТА

На днешния брифинг на Националния щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски допълни:

"Групата, която ще се изследва, ще се подаде от госпожа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

Разпределени са в две болници и за два дни ще се извърши (тестването). Каквото ни се подаде, това ще изследваме.

Снимка: БТА

Епидемиолозите ще направят проучване депутатът (Хасан Адемов) какви са най-близките му контакти и ако има от тях и журналисти", ще бъдат тествани.

Снимка: БТА

По отношение на мерките, които са взети в сградата на Народното събрание проф. Мутафчийски обясни:

"Има процедура, която се спазва - прави се дезинфекция на самите сгради и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани....

Народното събрание от миналия петък не работи, така че не става въпрос за това, че въпросния депутат е бил току-що на работа там и са подложени на риск тези, които дават пресконференция и съответно тези, които работят в сградата".

Снимка: БТА

Не е необходимо целия парламент да бъде поставен под карантина, подчерта ръководителят на Щаба:

"Депутатите ще бъдат днес тествани, след което се установяват лицата в най близък контакт. Става въпрос за лице, което е било за последен път на работа последния петък. След което, ако дадат отрицателни резултати, ще продължат да работят....

Ако са отрицателни, те ще продължат работа, ние не може да закрием държавата по този принцип".