С церемония за полагане на символична първа копка днес бе даден старт на строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти. Началото на изграждането на ГКПП при Рудозем сбъдва мечтата на няколко поколения родопчани от двете страни на границата. Това посочиха представители на българските и гръцки институции, ангажирани в проекта за откриване на граничен пункт, отлаган в продължени на десетилетия.

ГКПП Рудозем - Ксанти е последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано българо-гръцко споразумение през 1996 г. За успешния старт на строителството бе отслужен водосвет от свещеник Запрян Шиков и прозвуча молитва от областния мюфтия Неджми Дъбов.

Строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти е част от изпълнението на мащабен българо-гръцки проект по Програмата за сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V- А Гърция - България" 2014-2020 г.

Днес правим решителна стъпка към сбъдването на една голяма наша мечта - отварянето на ГКПП Рудозем - Ксанти, посочи в словото си областният управител на Смолян Недялко Славов. Той подчерта, че в продължение на няколко десетилетия много хора от двете страни на границата са вложили усилия и са работили за отварянето на този граничен пункт. Недялко Славов изрази надежда, че ще бъде спазен крайният срок за въвеждане на обекта в експлоатация - 18 декември 2020 г.

Граничният пункт Рудозем - Ксанти е разположен на коридор Пловдив - Смолян - Рудозем - Ксанти, който е част от разширената европейска мрежа, допълни Славов. Съгласно сключената спогодба се предвижда за преминаване на всички видове превози и товари. Проектирани са помещения и за българските, и за гръцките власти за граничен и митнически контрол, както и за проверка на товари и пътници. Пунктът се предвижда да е разположен на площ около 60 дка, според данни на областния управител. Ще се изгражда и подходен път, който да осигури достъпът до самия граничен пункт.

От гръцка страна нашите партньори изграждат пътната връзка към границата, която ще съедини на самата гранична бразда бъдещи ГКПП и пътната ос към юг в посока Ксанти, обясни Недялко Славов.

Той посочи, че строителството на граничния пункт, заедно с всички съпътстващи обекти и довеждаща инфраструктура ще струва 18.4 млн. лв. Приблизително 30 процента от средствата са осигурени по програма "ИНТЕРРЕГ V- А Гърция - България" 2014-2020 г., а по-голямата част от финансирането е от държавния бюджет на България, осигурено с постановление на МС от 18 декември 2019.

Началото на изграждането на пункта се отчете от присъстващите партньори от бълграска и гръцка страна като важна стъпка за активизиране двустранното сътрудничество и фактор за иковомическо развитие на региона.