Започна масово тестване за коронавирус в БСП след положителната проба на Янаки Столов. В 8,30 ч. в Градския съвет на БСП започна масовото тестване за коронавирус, в 9,30 започна в сградата на ул. "Позитано" 20.

Всички снимки вижте тук >>

Янаки Стоилов е участвал в две масови партийни мероприятия - пленум на Националния съвет на "Позитано 20" на 13 юни, и заседание на Градския съвет на БСП-София.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че ще се тества последна за COVID-19 като от събота е в постоянен контакт с Националния оперативен щаб.

"Бях уведомена от Янаки Стоилов в събота, че има положителен резултат за COVID-19 и влиза в болница. Веднага предприехме мерки да уведомим всички членове на Националния съвет и администрацията, които участваха в пленума. Създадохме организация. В събота и неделя непрекъснато бях в контакт с Щаба - те даваха към мен указания какво да предприемем", каза Нинова пред централата на партията на "Позитано" 20.

"Няма да оставим никого без грижа. Ще се тествам последна, след като се уверя, че всичките ни хора са обгрижени", заяви Нинова пред централата на партията на "Позитано" 20, каза още лидерът на БСП.

Тя не е била в близък контакт с Янаки Стоилов и това ще е вторият път, в който дава проба за COVID-19. Първата бе при тестването на всички депутати, след като се оказа, че Хасан Адемов от ДПС е носител на заразата.

Снимка: Скрийншот от Нова телевизия

Янаки Стоилов е участвал в две масови партийни мероприятия - пленум на Националния съвет на "Позитано" 20 и заседание на Градския съвет на БСП-София.

По думите на Нинова никой от Националния не се е оплакал от симптоми на коронавируса.

Според лидера на БСП обаче броят на заболелите дава несигурност, не само за партийния избор в БСП, а изобщо за работата на институциите, на бизнес.

Снимка: БТА

Тя увери, че по време на последния пленум на левицата са били взети всякакви необходими мерки - мерене на температурата на влизане, дезинфекция, носене на маски и поставяне на указателни табели на столовете, за да се спазва необходимата дистанция.

Днес тест ще бъде направен на всички, които са участвали в партийното заседание миналата събота. В Градския съвет на партията също тече тестване на всички контактни. Членовете на Националния съвет, които няма да могат да се тестват днес на "Позитано" 20, ще бъдат тествани в населеното място, където се намират, и всичко това е координирано с Националния оперативен щаб.

"Длъжни сме да направим тези тестове, защото опазването на живота и здравето на членовете на партията е важно. Имаше две заседания на партията. В залите бяха спазени всички мерки - спазено е отстоянието между местата, носели са се маски, мерена е и температура", заяви и председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов пред bTV.

Снимка: БТА

"Вчера и аз си направих тест за коронавирус, който е отрицателен", каза още той. По думите му със Стоилов са стояли на метър и половина един от друг по време на заседание на БСП и въпреки това резултатът му е отрицателен

Днес трябва да се тестват около 70-80 души от БСП в сградата на градската организация.

Запитан за състоянието на Янаки Стоилов, Паргов коментира: "И в събота, и в неделя говорих с него. Звучеше бодро и оптимистично. Надявам се така да продължи до пълното му излекуване".

Според Паргов положителната проба на Стоилов няма да се отрази на вътрешнопартийния живот, нито пък на прекия избор на лидер през есента.

За да се тества в сградата на градската организация дойде и проф. Боян Чуков: "Аз съм тук, за да се проверя, за да съм абсолютно сигурен, че няма да бъда опасен за хората, с които общувам. Мисля, че това е мое задължение. (...) По резултатите, които постигнахме на Балканския полуостров, в България на 1 млн. жители има най-малка бройка поразени граждани. В това отношение може би сме за пример. В последно време поради психическото напрежение мерките бяха разхлабени. Мисля, че българите са дисциплинирани и ще се съобразят с указанията, които дават от щаба".

И според проф. Чуков случаят със Стоилов няма да се отрази на вътрешнопартийния живот на БСП.