Още тази вечер ще бъдат ликвидирани свинете в с. Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Дамян Илиев.

Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23.

Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени, в тази ситуация е важно мерките да са незабавни, изтъкна Илиев. Сега ще бъдат умъртвени само свинете в селото, където е огнището. Взимат се проби от прасетата в 3-километровата зона около Тутраканци, обясни той. 

Шефът на БАБХ обясни, че собственик на седем прасета в Тутраканци е констатирал повишена заболеваемост на животните, три от тях са умрели и той е информирал ветеринарите във Варна. Направена е аутопсия на животните, а наличието на вируса е потвърдено днес от Националната референтна лаборатория.

Големият проблем за България би бил, ако африканската чума по свинете наближи големите индустриални ферми, посочи той. Илиев информира, че близо половин милион са свинете в индустриалните ферми у нас. Най-близкият свинекомплекс е на 40 км от огнището, каза директорът на БАБХ. Той отбеляза, че свинефермите у нас имат биосигурност на изключително високо ниво и подготвени ветеринари. 

Агенцията се стреми да не допусне това, което стана в Румъния, в която има 202 хиляди разболели се от африканска чума животни, каза Илиев. По думите му, това е бедствие, защото е трудно да бъдат загробени толкова животни.

По-рано днес от БАБХ съобщиха, че Националната референтна лаборатория е потвърдила инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине, в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" e постъпил в агенцията на 30 август т.г.

Илиев призна, че за агенцията заразата не е изненада, "защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус". Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но лесно се разнася, обясни той. Вирусът се предава чрез диви прасета, чрез фураж и чрез преработени продукти от свинско месо, включително и чрез опаковки, в които е имало такива продукти или месо от болни свине. Затова е засилен контролът по границите за внасянето на месо и продукти от свине. Дезинфекцират се превозните средства, които влизат през сухопътните ни граници. В момента в цялата страна се извършва преброяване на прасетата, особено около индустриалните ферми, каза Илиев.

Директорът на БАБХ съобщи, че днес са информирали ЕК за огнището у нас и на базата на нашите мерки ще се види какви ограничения ще ни бъдат наложени. Той обясни, че, ако ситуацията ескалира, може да ни бъдат наложени икономически мерки - да се забрани месо и месни продукти да излизат от страната.