Четвъртата вълна на коронавируса се ускорява. Близо половин България вече е в "червената зона". Това означава над 250 заразени на 100 хиляди души. От днес в тази графа вече са също Пазарджик, Стара Загора и Варна. Така областите в червено станаха 10. Още утре се очаква този праг да бъде преминат и в София-град.

С нарастването на броя заболели се увеличава и натискът върху болниците. Недостигът на места доведе до хаос в болницата в Пазарджик. Там болни с коронавирус бяха настанени в коридора, съобщава NOVA.

Пациентите прекарали часове наред в коридора на болницата до останалите пациенти, тъй като от лечебното заведение не са разполагали със свободни легла.

Снимки от зрители показват 6-ма пациенти, настанени в коридора на Спешното отделение в пазарджишката болница. От ръководството на лечебното заведение обясниха, че това са пациенти, чакащи за консултация или хоспитализация, а не тежки случаи.

"Напълно е възможно да е имало болни през нощта, когато е заето основното помещение. Може да е имало и хора в коридора - не го отричам, тъй като напливът е огромен", заяви д-р Димитър Савов, зам.-директор на МБАЛ Пазарджик.

А апаратите за кислород до леглата на пациентите били оставени за всеки случай. "Ако имат нужда от кислород и са заети всичките седем поста в Спешно отделение, се дават машини на ток и те дишат кислород", посочва доктор Савов.

От кризисния щаб в града взеха извънредно решение за увеличаване на местата. "Днес ще се разкрият допълнителни 6 легла в инфекциозно отделение. Колегите правят всичко възможно и преструктурират леглата. Другите болници също помагат на областната болница с разкриване на допълнителни легла", категорична е д-р Хюля Шериф, директор на РЗИ -Пазарджик.

Във Варна също са притеснени от натиска към болниците, който расте с всеки ден. Очаква се до дни местата за пациенти с коронавирус да се увеличат двойно. От здравната инспекция не изключиха въвеждане на по-строги ограничения.

"За съжаление имаме едно бързо покачване на заболелите. Ще наблюдаваме много внимателно и ежедневно тази обстановка и при необходимост може би поетапно ще бъдат предприети мерки", заяви Цеца Янкова, секретар на РЗИ-Варна.

Заради големия брой тежки случаи, в Русенска област се удвояват реанимационните легла - за сметка на пациенти с други заболявания.

"Трябваше ни време да изпишем болните от други отделения, за да ги преобразуваме тези легла", посочи Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика" - Русе. И допълни: "Непрекъснато се увеличава потокът от пациенти с COVID-19. Има много хора, които пристигат при нас с усложнения".

От Областния кризисен щаб в Русе поискаха допълнителни доставки на кислород и медикаменти. За липсата им сигнализираха и от Благоевград. "Трябва по най-бързия начин министерството да снабди страната с "Ремдесивир", категорична е Муртезова.

Доставки на лекарства ще има скоро, обеща здравният министър Стойчо Кацаров. "Там са регулярни заявките, направена е поредната заявка за следващата седмица".

По думите на д-р Кацаров разкриването на нови COVID легла в отделенията върви по план и все още не застрашава лечението на останалите пациенти. "Броят на болните не е толкова голям. Броят на заразените не е толкова голям. Няма никаква драма в ситуацията, бъдете спокойни. И в София, и в страната нищо извънредно не се налага да се прави в момента", заяви здравният министър.

Вече е в ход процедурата за безплатно лечение и изследвания на пациенти с коронавирус извън болниците. До момента в страната работят около 40 такива COVID зони към поликлиниките, но се очаква скоро броят им да стане 150.