Болницата е и национален рекордьор по дългове - близо 40 млн., установи проверка от агенция “Медицински одит” към здравното министерство, пише в. „24 часа”.

Засечена е и разлика в заплатите около 20 пъти. Още по времето на министър Божидар Нанев дебелите надници всяха раздор, защото други се подписват под 400-500 лева месечно, при това не ги получават редовно.
"Заплатите тук са като зеле със свинско, будалите хрупат зелето, а за други остава чиста мръвка", сравнява ситуацията бивш началник в здравното заведение.

Например в инвазивната кардиология 25 хиляди лева на месец не ги харесват, а има колеги, дето редовно си заработват до 60 хиляди, коментират хирурзи.
Други пък едва стигали до 1000 лв., и то с нощния и извънредния труд. Доцент рентгенолог се водел на щат 430 лева, но няколко месеца вземал едва по 100-200 лв. аванс. Лаборантки от януари си чакали пълната заплата от 342 лева.

В средата на юни медиците се вдигнаха на протест, защото получават едва 30% от заработеното. Бунтът в "Св. Георги" беше сред първите сериозни изпитания на проф. Анна-Мария Борисова като здравен министър. Дни след това тя спусна доц. Карен Джамбазов за нов директор.

Другите констатации в одита на агенцията са, че ценоразписът в болницата не е утвърден от борда на директорите. Това пък създавало предпоставки за своеволия и прибиране на безотчетни пари от пациентите.

В кризата възнагражденията на лекари и сестри в малките болници вече паднаха с до 50%, показала проверка на в. “Труд” в страната. Докторската заплата по принцип там е средно около 500- 600 лв. , а сестринската - 300 и 400 лв.

С 50% по-малко пари са взели в белослатинската болница миналия месец. Там работи и освободената от Либия медсестра Ваня Червеняшка, която е старша в детското отделение. Тя и нейни колежки разказаха, че орязването на възнагражденията започнало още от ноември м.г. По фиш Червеняшка трябва да взима като старша 470 лева, но вече получава 210 лв.

Болницата в Бобов дол, която е известна като местния “Пирогов”, била на път да фалира.
Вече осми месец болницата в Радомир не работи. Радомирци са принудени да пътуват до Перник на лечение. Тежко е положението с ражданията, защото родилките трябва да пътуват 15 км до миньорския град. Ако нямат кола, плащат на такси, което излиза около 20 лева. Затова много майки предпочитали да раждат вкъщи, за да спестяват пари, твърдят от Общинския ритуален дом в Радомир.

Вчера в Шумен, Разград, Габрово и други градове спряха плановите операции, тъй като парите им били орязани с 30%.
 “Ще харчат толкова, колкото има!”, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.