"БАН има огромен потенциал. Той не трябва да бъде подценяван. БАН не е просто институция, на която трябват 10 или 20 милиона лева. Тя трябва да бъде ползвана пълноценно от държавата и от институциите, защото има какво да покаже и какво да направи за държавата", коментира държавният глава, след като разгледа със зам.-председателя на БАН ст.н.с Евгений Николов два института на академията, предаде БГНЕС.

Служителите на БАН си подават молбите за неплатена отпуска, други заделят от скромните си заплати си, за да платят електричеството на академията, каза Николов.
От началото на октомври около 300-350 души са в неплатен отпуск, но периодично някои от тях се връщат официално на работа, а други излизат в неплатен отпуск. Всички обаче работят.
Реално над 40% ще бъде неплатената отпуска до края на този месец, обясни Николов.

Средната заплата в БАН през 2011 г. е била 559 лева. Бюджетната субсидия на БАН е била 60 милиона лева. След протестите на служителите миналата година правителството отпусна 5 млн. лева повече за бюджета за тази година.

"Формулата в БАН продължава да бъде 12/10 – 12 календарни месеца, 10 заплати. Трета поредна година започваме със съзнанието, че последните два месеца са критични. За следващата година ситуацията е същата", каза още  зам.-председателят на БАН.

От там разчитат по време на разглеждането на държавния бюджет в парламента да може да се повишат парите за академията - заложени 59 млн. лева. Този съвършено несправедливия бюджет трябва да бъде коригиран, убеден е Николов.
На БАН трябват поне 98 милиона лева.
Преди два дни на Националния съвет за тристранно сътрудничество от КТ"Подкрепа" заявиха, че за БАН са необходими още 11 млн. лв., защото учените се пращат в неплатен отпуск през зимата, за да се спестят пари от парно и заплати.

"Има лицензионни такси, има концесионни такси и разчитаме с определени проценти да се повишат тези такси и със събраните пари да се образува фонд в помощ на академията", твърди Николов.

Идеята е по изработената стабилизационна програма на БАН да бъдат изразходвани около 14 милиона лева.