В момента в Европа и отвъд Атлантическия океан се надига отново крайна вълна на популизъм и реторика, която застрашава и подлага под съмнение нашите демократичните ценности. Това каза националният координатор за борба с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев на брифинг в сградата на Министерството на външните работи, предаде БТА.

"Вълна, която търсейки своите политически проявления, се връща към онези най-мрачни години, когато светът изстрада Холокоста", добави Георг Георгиев. Според него, ако човешкото безумие не е било взело връх, сега нямаше да се отбелязва 27 януари - Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

"Но вероятно нямаше да сме научили и много ценни уроци", отбеляза Георгиев. По думите му уроците са за това, че историята има неприятната характеристика да се повтаря. Тя повтаря и своите най-тежки и ужасяващи грешки. Затова не трябва да се допускат съвременните проявления на всички "човеконенавистни режими", изтъкна Георг Георгиев.

Заместник-министърът на външните работи посочи, че тази година е специална за България, защото за първи път страната ни чества 27-ми януари като държава, която е пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Той обясни, че това е съюз на страни, които търсят начини и пътища за това как да се справят със съвременните проявления на езика на омразата, антисемитизма и ксенофобията.

Отражение на оцелял концлагерист по време на възпоменателната церемония в Освиенцим, Полша

Снимка: AP/БТА

Страните от този алианс имат също така задачата и да предават информация, която да достига до най-младите. Затова българското правителство е посветено на мисията в България да се осигури среда, която е освободена от всички възможни изрази на езика на омразата. Поради тази причина, когато се виждат вандалски актове, като издраскани паметници и поругани религиозни храмове, цялото общество трябва да "надига глас на несъгласие и враждебност" към всички подобни прояви, както и срещу посегателствата срещу демокрацията в Европа днес, допълни Георг Георгиев.

Днес се навършват 74 години от освобождаването от съветската Червена армия на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим). В този лагер са били ликвидирани над 1 милион евреи, както и представители на полската интелигенция и съветски пленници. Смята се, че общият брой на жертвите е между 1,5 и 2 милиона души. При боевете за освобождаването на концлагера и съседния град Освиенцим загиват над 200 съветски войници и офицери, припомня ТАСС.