Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова призовава всички, които познават самотно живеещ възрастен човек, който има нужда от подкрепа, да се свържат с кол центъра на социалното министерство. Тя отправи този апел в профила си във Фейсбук.

Русинова припомни, че първите стъпки, които бяха предприети след въвеждането на извънредното положение, бяха да бъдат мобилизирани средства от Европейския социален фонд, за да се подпомогне първо системата на здравеопазването и след това местните власти в подкрепата на възрастни и самотно живеещи хора.

Мобилизирани са 90 млн. лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като 60 млн. лв. са насочени към системата на здравеопазването. Така още с мартенските заплати лекарите, медицинският и немедицинският персонал, част от хората, които работят в РЗИ-тата ще получат допълнителните 1000 лева. За момента, ресурсът, който е насочен към Министерство на здравеопазването, е предвиден да обхване минимум 14 000 души.

Следващата стъпка е обезпечаването с вътрешно разпределение на ресурс по оперативната програма и системата на социалните работници. Близо 2800 души ежедневно работят на терен не само с разнасянето на дезинфектанти за възрастни и самотно живеещи хора, но и с цялостна подкрепа, защото системата на социално подпомагане не е спряла да обслужва всички наши сънародници, които имат необходимост от нея, припомня Зорница Русинова.

Русинова отбелязва, че друга важна тема, по която е насочен ресурс, е подкрепата към общините. Голяма част от общините през домашния и социален патронаж организират ежедневно разнасяне на храна по домовете на възрастни и самотно живеещи хора, хора с хронични заболявания, хора с увреждания, хора под карантина, които нямат близки.

Отворени са и телефонни линии, които могат да бъдат намерени на сайта на министерството, както и ако се позвъни на кол центъра на Министерство на труда и социалната политика, може да се получи информация за телефони, на които може да се поръча пазаруване на храна и лекарства.

"Призовавам всички хора, ако познават самотно живеещ възрастен човек, който има нужда от подкрепа, да се свържат с кол центъра на Министерство на труда и социалната политика на телефон 0800 88001", допълва Зорница Русинова.

Снимка: Официален профил във Facebook