Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов днес е бил дисциплинарно уволнен като преподавател във Великотърновския университет, защото не си изпълнява задълженията във висшето училище. Това стана ясно от съобщение на сайта на университета.

В съобщението, подписано от ректора проф. Христо Бонджолов, се прави внушение, обаче, че проф. Проданов е замесен в скандала с незаконни учителски свидетелства на 170 италиански граждани, издадени от ВТУ.

"Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия"  - това се казва в официално становище на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" по повод тиражирана днес в медии информация, че ВТУ е анулирал незаконни свидетелства за професионална квалификация "Учител" на 170 италианци. Според разпространената информация проверката, направена от Окръжната прокуратура във Велико Търново, е показала, че е подправено решение на Академичния съвет на ВТУ. Подправеният документ е бил използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация, като за подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода до две години.

Според становището на ВТУ няма незаконно записани студенти, но има заповед за дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра "Публичноправни науки" проф. Николай Проданов.

"Но не и като зам.-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу Великотърновския университет в навечерието на тържественото честване на 55-тата годишнина от неговото основаване", се казва в опровержението на ВТУ, подписано от ректора проф. Христо Бонджолов.

За "Хоризонт" заместник-правосъдният министър проф. Николай Проданов заяви, че е научил за дисциплинарното си уволнение днес от свои студенти и от сайта на университета.

"Моето име се намесва по един недопустим начин в проверка, която се извършва от прокуратурата спрямо действия, извършени от ръководството на университета. И се правят недопустими инсинуации за това, че аз, едва ли не, в качеството си на заместник-министър на правосъдието бих могъл да упражня някакво въздействие," каза проф. Проданов.

Той се зарече да обжалва заповедта за уволнението си по съдебен път.