Старши комисар Любомир Янев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на ГДБОП. Това станало със заповед на вътрешния министър Младен Маринов, предава БНР.

До момента старши комисар Янев заемаше поста заместник-директор на службата. След арестите на двама от шефовете в Главната дирекция началникът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиридонов подаде оставка.

Към момента не е ясно кой ще заеме поста на също подалия оставка заместник главен секретар Георги Арабаджиев.

Припомняме, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП бе арестуван на 26 юни след получаване на подкуп. Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи - шефът на сектора за борба с наркотици и още един служител.

Задържаните началници от отдел "Наркотици" в ГДБОП са играели ролите на доброто и лошото ченге, за да рекетират престъпния контингент. Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията.

Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон. Това обявиха на пресконференция от МВР и прокуратурата.

Според прокуратурата престъпната група на корумпираните антимафиоти е действала от началото на 2017 г.

Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е предоставила в спецпрокуратурата допълнителни материали за деяния от 2014 година на двамата служители.