Проектобюджетът на Здравната каса за 2019 г. предвижда повече пари по почти всички направления. Догодина той ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд. лв., показва документът, с който БНТ разполага.

С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари.

28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания.

Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

Проектобюджетът предвижда също - над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 милиона за домашно лечение.

Парите за плащания към чужди здравни каси се увеличават с над 80 милиона. С тях ще се погасяват натрупаните през последните години дългове, заради които се създаде напрежение.

От следващата година Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура - Агенция за медицински надзор, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците.

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина пък преминават към Здравната каса. Целта е по-ефективно харчене на средствата.

На фона на дебатите около новия здравен модел, проектобюджетът предвижда драстични промени още от следващата година. За да намалеят разходите на касата, се предлага: парламентът да дава съгласие за разкриване на нови болници. Сега това може да прави здравният министър.

Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.

Заложени са и мерки за намаляване на харчовете за медикаменти. Касата ще се договаря с производителите по нови правила. Ще може да плаща за лекарства, според ефекта от терапията. Ако пациент, например с атрит, се лекува с биотерапия и на пазара има три медикамента с едни и същи показания, касата ще избира най-евтиния.

От следващата година болниците ще са длъжни да издават на пациентите бележка с похарченото за лечението им. Целта е да се види реално колко доплаща всеки пациент.

Утре ще стане ясно кои от предложенията ще бъдат одобрени от Надзорния съвет на Здравната каса.