Нередовен пътник от градския транспорт бе закопчан с белезници. Това се случва, след като не е имало от къде да си закупи билет.

Случката се разиграва в тролей номер 9 в София. Мъжът не ползва линията редовно. Когато пристига на спирката той вижда, че няма от къде да купи билет. Качва се, тъй като бърза за работа, съобщи bTV.

"Идеята ми беше на следващата или на по-следващата ако има от къде, да сляза и да си купя", разказва задържаният гратисчия.

След две спирки пътникът забелязва контрольори. Слиза, а те искат да го глобят. Той обаче настоява да плати цената на билета, а не 30 лева, тъй като не е имало от къде да закупи превозен документ. Разправията завършва с белезници.

Намесва се и общинска полиция и спряла на близо патрулка.

"Аз през цялото време му казвах, че това е неправомерно задържане, но така ми изви ръката и така ме натискаше към самата кола, като че ли съм най-големият престъпник. Тогава ми казаха, че глобата е 30 лева, аз има казах че това е рекет", обяснява глобеният.

Версията на общинска полиция е друга.

"Нашият служител, който се представя и е от СДВР, иска личната карта на нередовния пътник, но той го блъска и казва, че нищо няма да му даде. В този момент, тъй като не изпълнява полицейско разпореждане, хващат го за ръката и е заведен в спрялата на близо кола на Общинска полиция", разказва Кирил Лозанов -началник сектор "Общинска полиция".

Проверка показа, че след карантината в столицата действително са намалели местата, от които човек може да се сдобие с превозния документ. В момента в столицата има 270 обекта, където се продават карти и билети.

"Както виждате, епидемиологичната обстановка е сериозна, ползването на градския транспорт не е в режим, какъвто е бил преди това. За да се качите, трябва да си подготвите маска, наистина трябва да имате причина да го ползвате и не пречи да се снабдите с превозни документи - може да си купите абонаментна карта. Достатъчно е да отидете един път до каса на ЦМГ, да си вземете 10 билета на веднъж, така че, ако искаме да бъдем съвестни и редовни, можем да го направим", коментира Димитър Дилчев - директор на Центъра за градска мобилност.

От утре до края на противоепидемичните мерки, билети отново ще се продават при проверяващите, както бе от март до май.