Ловците у нас предупреждават за пореден абсурд, записан в закона за оръжията. Всеки от тях е длъжен да оборудва пушката си с блокиращо устройство. Проблемът е, че механизмите не работят, твърди Иво Михайлов от Брезник, чиито демонстрации взривиха социалните мрежи, съобщи bTV.

За блокиращия механизъм Иво Михайлов дал 17 лева и с изумление установил, че устройството е абсолютно безполезно. Целта на законотворците е била с това устройство да се обезопаси оръжието.

Ефектът обаче е друг: "Затваряме пушката, бутаме предпазителя. И ето - тя вече е готова да произведе изстрел. Хващаш устройството и натискаш. Това е първата цев - и... изстрел. Бъркаш под устройството, втория спусък. Натискаш. - и ... втори изстрел. Спираме с безопасността".

"С тези бронирани заключващи устройства някой е решил да събира пари. И ако не сте си ги купили, при среща с косаджията (служител на служба КОС - б.р.), ще ви актуват. Пак ще събират пари. И питам аз - докога ловците ще сме кръводарители на тая държава...", смята мъжът.

От МВР не коментираха поправките в закона. Обясниха само, че ще изпълняват правилата, записани в него. Ловците пък вече са се оборудвали. Заради голямото търсене, заключващите устройства са дефицит в оръжейните магазини. Няма проблем само при скъпите карабини, които се продават в комплект с подобно устройство.

А вместо фабричните, в употреба влязоха и самоделни устройства, изработени от ламарина и катинарче. Според Иво Михайлов те категорично блокират оръжието.