Загубата на обоняние (аносмия), свързана със зараза с Ковид-19, се възстановява до една година, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в издание на Американската медицинска асоциация.

За целите му специалисти от университета на Страсбург под ръководството на Марион Рено са проследили възстановяването на 97 души, при които коронавирусната инфекция е протекла тежко. Изследователите са стигнали до извода, че загубата на обоняние, свързана със заболяването, рядко продължава повече от 12 месеца.

Изследваните лица са страдали от остра аносмия в продължение на повече от седмица до година.

Загубата на обоняние е един от характерните симптоми на коронавирусна инфекция, засягащ между 33 и 69 процента от пациентите. В повечето случаи то се връща една до две седмици след възстановяване, но понякога липсата му продължава по-дълго.

В хода на изследването специалистите периодично са тествали участниците, които също така е трябвало да отговарят на въпроси относно възвръщането на обонянието им. Паралелно с това изследователите са проследили и други дългосрочни симптоми на Covid-19, включително кашлица, постоянно главоболие, проблеми с дишането.

Резултатите от изследването показват, че при повечето пациенти обонянието се е върнало до една година след възстановяване от заболяването. През първите четири месеца от наблюдението обонянието се е възстановило при 83 процента, а след осем месеца - при 96,1 процента от участниците.

Интересното е, че около половината от пациентите субективно са смятали, че обонянието им не се е възстановило, въпреки факта, че това е посочено ясно от обективни тестове за възприемане на миризми.

Само двама от участниците в изследването са страдали от "необяснимо дълга" загуба на обонянието.

Според Марион Рено и колегите резултатите от проучването показват, че коронавирусната инфекция рядко води до развитието на постоянна аносмия или частична загуба на обоняние.