Загуба на рефлекси у пилотите е основната причина за катастрофата на военния хеликоптер Ми-17 близо преди месец. Това каза в интервю за bTV военният министър Красимир Каракачанов, уточнявайки, че прокуратурата не се е произнесла.

При инцидента загинаха двама пилоти, а трети член на екипажа беше ранен. След като излезе докладът на експертите за катастрофата край Пловдив, министър Каракачанов отхвърли версията за техническа неизправност.

В отговор на въпрос държавата ли ги уби, Каракачанов каза, че 25 години се занимаваме с клюки, вместо да се грижим за армията. Той бе категоричен, че хеликоптерите трябва да бъдат ремонтирани, а летците да имат повече летателни часове и не иска да ходи на повече погребения на военнослужещи.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви пред БНР, че военното министерство е предприело мерки за възстановяване на летателната годност на авиацията ни.

"На всички е ясно, че състоянието на летателната ни техника не е най-доброто и министерството предприе необходимите мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но, както е известно, и с подписването на договора за поддръжка, интегрирана логистична поддръжка на МиГ-29 до 2021 година. Предстои работа по сключване на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовата авиация Су-25", каза зам.-министъра.