Социалните служби и полицията продължават разследването на случая от вчера, при който 32-годишна жена от Перник беше задържана заради насилие над 3-годишната си дъщеричка. Днес прокуратурата образува досъдебно производство.

Повод за ареста на майката стана видеоклип, публикуван в социалните мрежи, в който се вижда как тя удра детенцето. 

Видеото започва с думите на майката: „Понеже баща ти не те обича, не обича и мен…“ и продължава с множество удари, докато момиченцето плаче и я моли да спре. Записът предизвика възмущение в социалните мрежи.

По информация на bTV бащата, който не живее с жената, е предоставил този видеоклип на негова близка, за да го публикува в социалните мрежи и така да предизвика реакцията на обществото и институциите. Полицията вчера отведе майката в районното управление в Перник, а детето е настанено в център от семеен тип.

"По-късно е установен и бащата, който също е задържан за 24 часа и в момента се провеждат действия по разследването, които да установяват причините", обясни Венцислав Алексов, говорител на ОДМВР-Перник.

Бащата е обяснил, че досега не е подавал сигнал в институциите, защото се е страхувал да не му отнемат детето, каза говорителят на Окръжната прокуратура Албена Стоилова.

От профила на майката във „Фейсбук“ се вижда, че тя е силно религиозна. Преди около месец има публикуван друг видеоклип с детето, в който се вижда как тя мери температурата му и вярва, че нейният Бог е помогнал тя да бъде свалена.

„Детето се чувства добре. Нощта е минала спокойно“, каза в „Тази сутрин“ Румяна Герова, началник отдел „Закрила на детето“ в Перник.

Тя се е видяла и с майката, която по думите й е била лаконична в обясненията си за случилото се. Казала е, че по този начин иска да привлече вниманието на бащата. Според нея той не се грижи достатъчно за тях и това е нейният начин да го предизвика да полага повече.

Досега не е имало подобни сигнали срещу семейството. Преди това майката е живяла в София, а от около година и половина – в Перник. Социалните служби са наблюдавали семейството в рамките на шест месеца след излизането й от услугата „Звено, майка и бебе“ през 2019 г. Настанена е там, защото тогава е останала без жилище и подкрепа на близките си. В този период не са констатирани рискове за детето.

Сега ще бъде предприета временна мярка за настаняване на момиченцето в приемно семейство. 

Скрийншот: YouTube

Кадър от видеото, което Dir.bg не публикува заради сцените на насилие.

Министър Сачева: Намерени са още клипове с насилие

До момента са намерени няколко клипа с насилие над 3-годишното момиченце в Перник, съобщи по-късно в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева.

"Колко често се е случвало това е трудно да се каже. Със сигурност то е преживявало трудни моменти. Кадрите бяха изключително тежки за гледане. Всеки, който е видял дори част от тях, не може да е останал безразличен. След като получихме сигнал за случая, веднага се свързахме с колегите от Перник. Тяхната реакция е била мигновена. В рамките на 20 минути се опитахме да организираме реакцията на всички институции, защото за нас беше важно не само веднага да помогнем на детето, но и да не се получава опит за саморазправа от страна на възмутени граждани. Случаят можеше да стане много по-тежък", обясни тя. 

По думите й условията, в които е живяло момиченцето, са добри. То не е недохранено, а за него са полагани грижи по отношение на физическото му състояние. По-скоро проблемът е отношението на майката и начинът, по който това се отразява на неговата психика. Още днес ще бъде направено проучване на роднините на момиченцето. Стига да има подходящ човек от семейството, който да се грижи за него, то ще бъде настанено при роднини. Дотогава ще остане в приемно семейство.

"Вчера помолихме всички, които разпространяват клипа, да го изтрият и да спрат споделянето му, защото вече има реакция и няма заплаха за живота и здравето на детето. Оттук нататък молим всички да запазят достойнството му", призова Сачева.