29-годишен арменец, който е в България от малко дете, беше задържан и настанен в лагера за мигранти в Бусманци. Причината е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство.

На много места в Несебър, където цял живот е живял Давид, има кутии за събиране на дарения, с които да му се помогне, съобщава bTV.

"Идват специално за това. Много хора в града познават момчето и идват с думите: "Ние го познаваме като добро момче, как е възможно това да се случи точно на него?", разказва Елена Николова, която работи в един от магазините, където са поставени кутиите за дарения.

Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър приемат Давид като местен. Озовава се в България, когато е на три години. Водят го неговите майка и баба.

"Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18-години, вече са му казали, че няма как да му направят тези документи", разказа братът на Давид - Дейвид Дяков.

Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид. И това обаче не се случва. Вместо това семейството е подложено на системен домашен тормоз.

Давид е единствената опора за брат си и майка си - макар и по документи такъв човек в България да не съществува.

"Поради липса на документи той не може да завърши образованието си, средното си образование, не може да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата - това са предмети, които изключително много му вървяха в училище", разказва приятелка на Давид - Весела Велкова.

На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка. Така се озовава в лагера за мигранти в Бусманци, на общо основание с всички нелегално преминали границата ни.

Давид обаче е прекарал целия си живот у нас и иска да продължава да живее в България и да работи като всички останали. Ако се върне в Армения, трябва да стане военнослужещ, защото страната е във военен конфликт с Азербайджан.

За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му. Затова се организират благотворителни кампании.