Столични полицаи са задържали мъж и жена, предлагали за продажба старопечатни книги с характеристики на движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването започнало след получена информация, че в интернет се предлага такава книга. Установено било, че 61-годишна жена продавала срещу 1500 лева "Рибен буквар" от д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания.

При претърсване в жилището й била намерена и иззета ценната книга. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" потвърдила, че тя е автентична и не е регистрирана. Последвало задържането на жената в полицейския арест за срок до 24 часа.

На 17 септември, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-историческите ценности, служители на сектор "Кражби" при СДВР са задържали и 44-годишен мъж. Чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София той предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806-1878 година. Те също са движими културни ценности, които не са регистрирани.

Полицаите са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни народни будители, като: "Сборник Български Народни песни" от 1857 г. на братя Миладинови и "Български грамоти" от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник" от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., "Христоматия" от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., "Криворазбраната цивилизация" от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им продължава под надзора на прокурор, уточниха от МВР.