От 13 май започва вътрешният туризъм у нас, от 1 юни отварят плажовете, а от 1 юли стартира официално летният туризъм. Това каза в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя се обърна към българските граждани - да останат на море тази година в България.

Все пак, ако някое семейство предпочете да почива в Гърция, Турция или друга страна, то трябва да знае, че след завръщането си от там, всеки ще бъде под задължителна 14-дневна карантина. Това е на този етап, но обстановката ще се следи и е вероятно да има промени.

От външно министество също уточниха, че няма подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина заради публикации в гръцки сайт, който обяви, че е подписано двустранно споразумение, което предвижда от 1 юли 2020 г. да бъде възможно гражданите да пътуват между двете страни без карантина за 14 дни.

"Ако тръгнете за южната ни съседка, там ви чака карантина, а още 14 дни вкъщи ще се наложи да прекарате и при прибирането си у нас", пишат от външно.

Как ще се развива ситуацията с пътуванията - Ангелкова подчерта, че ситуацията е изключително динамична. На 13 май се очакват точни указания на Европейската комисия, за да се видят какви ще са единните здравни стандарти за летния сезон. 

ЕК ще даде указания на всички страни-членки и здравните органи как ще влизат чужденците за почивка у нас, както и как ще се случва за нас това, ако искаме да почиваме в чужбина.

"Най-важното в момента е проследяването на разпространението на коронавируса, за да се прецени как ще се отворят границите за туристите", каза тя.

"Изберете България за своята почивка. От 13 май ще отворят хотелите с ресторанти, които имат тераси и градини на открито", призова Ангелкова.

На плажа - ще се изиска заведенията на плажа да бъдат до 4% площ, за да се спазва необхдимата дистанция между хората на плажа. Министерство на туризма пуска и мобилно приложение с плажовете, за да се вижда заетостта им и къде може да отиде туристът. 

Все още не се обсъжда дали нощните заведения по морето ще отворят. 

Министърът присъства на обсъжданията на промените в Закона за здравето в парламента, с които трябва да се приеме как ще се регулират мерките в страната след отпадането на извънредното положение на 13 май.