Граждани на редица страни извън Европейския съюз няма да имат право да влизат в България. Това стана ясно след заповед на здравния министър от вчера. Рестрикциите важат за пристигащите през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Мярката вече е в сила и ще важи до 31 януари.

На сайта на здравното министерство са изброени страните, за които тази забрана не се отнася. Тя не важи за медицински специалисти, транспортен персонал на пътници и товари, спортисти и други.

Всички пътници, които пристигат с начална точка на отпътуване от трети страни извън изключенията, посочени в заповедта, се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на PCR за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Транзитното преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на България.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Цялата заповед на здравния министър, както и за кои граждани не се отнася временната забрана за влизане в страната, може да прочетете тук.