Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Забавените дози от ваксините идват. Цялата информация за ваксината на "Астра Зенека" беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18 годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Това заяви пред Нова тв изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ефикасност на ваксини се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст", добави той.

Кирилов смята, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстои да се публикува ново изследване за действието на ваксината на "Астра Зенека" върху хора над 55-годишна възраст.

"Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност, не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия", добави Кирилов.

Той разкри и колко са поставените ваксини у нас и колко се очаква да пристигнат в страната.

"58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас", обясни експертът.

Според него препоръката за втората доза от ваксината на "Астра Зенека" e добре да бъде сложена около десетата седмица.

"Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд", обясни Кирилов.