Специализирана операция на пътна полиция започва от днес в цялата страна, информира МВР. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, правоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки.

Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

Непоставен колан = падане от 5-ия етаж

Анализът на статистиката показва, че над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците бяха поставили предпазните си колани. Това съобщи преди два дни председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на ежегодния събор на автомобилен клуб.

Лека катастрофа с непоставен колан може да се равнява на падане от 5-ия етаж, а според научна експертиза при челен сблъсък с автомобил, движещ се с 40 км/ч, пътник без колан бива изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, което може да се равнява на падане от петия етаж, е станало известно по време на проявата.

Крумова отбеляза още, че по отношение на мотоциклетистите "започваме тежко този летен сезон - едва в неговото начало вече отчитаме 11 смъртни случаи на мотористи на пътя".

Какви нарушители хвана полицията за 7 дни

На 11 юни от Пътна полиция съобщиха, че за седем дни, от 3-9 юни, при операция срещу употребата на алкохол и наркотици са проверени повече от 20 хил. водачи. При малко над 200 от тях е установена употреба на алкохол и в около 50 е установена употреба на наркотици.

Инспектор Илия Георгиев съобщи, че по време на акцията са били разкрити 300 водачи, шофиращи без застраховка "Гражданска отговорност", на около 500 водачи са отнети шофьорските книжки, поради незаплатени в срок глоби. Освен това са връчени около 3100 електронни фиша на водачи и близо 300 на пътници в превозните средства.

Пътна полиция е установила и девет души обявени за издирване по време на акцията.

Предвижда се подобни проверки да се извършват през цялата година, като акцентът ще е в по-големите градове и курортни комплекси.