Близо 40 000 автомобила са напуснали София за денонощието. Върнатите коли са около 3 000-4 000, а гражданите, на които е отказано да излязат от столицата, са около 7 000-8 000. Това съобщи зам.-началникът на отдел "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов, цитиран от Нова телевизия.

"Движението се засилва. В четвъртък между 16 и 18:30 часа беше пикът на трафика по всички магистрали", посочи Костадинов.

Комисар Костадинов обясни, че на част от водачите не им е позволено да напуснат града заради декларирани причини, които не отговарят на заповедите на министъра на здравеопазването. Всеки втори е посочил, че пътува по работа по време на трите почивни дни.

Пикът на трафика ще е през целия ден, а километрични опашки от полицията очакват да се образуват около 10 часа днес. 

В страната са разположени 200 пропускателни пункта. От МВР припомниха, че мерките и ограниченията по време на пандемия остават непроменени. Излизането от градовете ще става само по работа и за лечение. За това ще следят пътните полицаи. Всяка декларация ще бъде щателно проверявана, а нарушителите ще бъдат предавани на съда.

По време на трите почивни дни проверките ще са с акцент върху рисковите водачи. Органите на реда ще следят за шофьори, които са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.