Нов рекорд за най-бързо събиране на дарителски средства в България бе поставен. Над 220 000 хиляди лева за респираторни апарати за Александровска болница се събраха само за 7 часа.

Сумата е дори още по-голяма, защото все още не са отразени парите от големите дарители, които постъпиха по банковата сметка на helpcarma. Дарителите са над 1500 души, които помагат с от 5 до 3000 евро, плюс 2 големи корпоративни дарения от Ростар - продуктите на Гурменица и Trader.bg, всяко за по един апарат. Най-малката дарителка е на 6 г. с 30 евро.

Всички дарения са безусловни.

Парите, които са над необходимата за закупуването на респиратиори, също ще отидат по сметката на Александровска болница. Те ще се използва за закупуването на консумативи.

Александровска болница, едно от трите лечебни заведения, което заедно с Пирогов и ВМА, беше определено от здравното министерство да приема хора със съмнения за коронавирус. Кампанията бе орзагинизирана за средства за закупуването на респираторни апарати от Япония. Петнадесет NKV-550 Nohon Kohden вече са договорени и поръчани, като за 10 от тях са осигурени средства от големи корпоративни дарители.

Дарителската акция #БългарияЗаБългария ще подпомогне болницата за справянето с извънредно тежката ситуация, която предстои.

Снимка: Официален сайт

"Докато всички сме разпръснати поотделно - по домовете си, спазвайки социална изолация, в мислите си и действията си трябва да сме заедно. Сега е моментът да обединим сили, идеи и ресурси, за да помогнем на първа "фронтова линия" - нашите медици, в усилията им да се справят с общото изпитание - епидемията от Covid-19" е призивът на дарителската кампанията #БългарияЗаБългария.

Въпреки тежкия дефицит на респираторни апарати в света в момента, Александровска болницата успя навреме да договори покупката на 15-те апарата, които ще бъдат доставени от Япония след 4 седмици.

2/3 от средствата са дарени безвъзмездно от "Фантастико" и "А1", но за да бъде реализирана пълната заявка, са необходими още 222 000 лева.

Една от най-дефицитните стоки в света, от която се нуждае всяка болница в този тежък момент на настъпване на Covid-19, са респираторните апарати за обдишване. Оборудването с тях е от критична важност за настоящия момент. Въпреки усилията никоя държава не може да се справи с борбата срещу короновирус сама, без активното участие на своите граждани.

Всички граждани и компании, които могат да помогнат в този критичен момент, могат да го направят тук: helpcarma.