Само за 48 часа хиляди добри българи дариха огромната сума от 280 000 евро, необходима за лечението на двумесечната Калина Сидерова от Варна.

Момиченцето се ражда на 22 март т.г., но само месец по-късно получава вътрешен кръвоизлив и спешно е приета в болница "Света Марина" във Варна.

"Кръвта ѝ не се съсирваше в резултат на липсата на витамин К, стойностите на билирубин бяха твърде високи. Тези симптоми показваха, че нейният черен дроб и жлъчка не функционират правилно", разказват родителите й Яна и Явор Сидерови.

Калина и майка й Яна

Снимка: Facebook

Лекарите им съобщават най-тежката новина - Калина има цирозата (фиброза III-IV степен) в резултат на неонатална холестаза и билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища). Единственият начин Яна и Явор да спасят живота на детето си е да съберат 280 000 евро, необходими за чернодробна трансплантация. Медиците обаче им казват, че срокът за това е два месеца.

След като родителите на Калина призоваха във Фейсбук за помощ, само за 48 часа огромната сума бе събрана. 

"Приятели, благодарим ви за даренията! Благодарни сме на хилядите хора, които бяха докоснати от нашата история и бяха съпричастни към болката ни. Сумата за лечението на Калина вече е събрана! Когато разбрахме колко пари ни трябват, се надявахме на чудо. Сега чудото се случи. Борбата за нас продължава. Ще направим чернодробната трансплантация на Калина. Молете се с нас всичко да мине успешно", казва майката Яна във видеообръщение към дарителите, публикувано в социалната мрежа.

Чернодробната трансплантация на мъничката Калина ще бъде извършена в Университетската болница Хамбург-Епендорф в Германия.