Негодното за човешка консумация пилешко месо, установено в Луковит, не е стигнало до българския пазар, увери директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч Росен Федерчев.

По думите му в предприятието е била извършена съвместна проверка с "Икономическа полиция" и ДАНС на 30 януари. От страна на Агенцията по безопасност на храните е установено несъответствие на сграден фонд и оборудване, наличие на оборудване, което не е специфично за извършваната дейност и пропуски в проследяемостта на продукцията.

Находката в Луковит

По-рано днес, 19 февруари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че прекратява дейността на предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Инспектори от ОДБХ-Ловеч са извършили проверка в предприятието, при която са открити сериозни нарушения. Фирмата е извършвала обработка на месо, за която няма регистрация по Закона за храните. Бизнесоператорът, без разрешение от контролния орган, е променил предназначението на предприятието си.

Установено е неправилно съхранение на готова продукция, както и на странични животински продукти. Открити са храни от животински и неживотински произход, които не са разрешени като асортимент на предприятието.

На бизнесоператора са издадени актове за констатираните нарушения с максималните по закон финансови санкции, съобщиха от БАБХ.

В момента на проверката не е имало меса с изтекъл срок на годност. Такива партиди охладени меса са били констатирани при проверките следващите дни (2-4 февруари). Те са били определени като негодни за употреба и под контрола на Агенцията и следствените органи са предадени за обезвреждане в екарисаж, каза Росен Федерчев.

По думите му предприятието в Луковит в момента е затворено и е под постоянна полицейска охрана. Осъществява се контрол и от двама ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопасност на храните. На длъжностни лица от фирмата са наложени два акта и предстои да бъде издаден и трети за констатирани нарушения.

Предприятието е същото, в което преди няколко месеца беше установено птиче месо, внос от Полша, заразено със салмонела. То "няма да бъде отворено скоро. При положение, че се открият множество нарушения законът ми дава право да отнема разрешителното за дейност", каза още Федерчев.

Заради образуваното следствено дело директорът на Областната дирекция по безопасност на храните отказа да коментира дали фирмата в Луковит има връзка с тази в Плевен, където също бяха установени нарушения относно годността на месото, което се преработва там.

Какво откриха в Плевен

Голямо количество месо с изтекъл срок на годност бе открито при специализирана операция вчера, 18 февруари, в Плевен. Акцията на полицията и контролните органи бе насочена срещу незаконното съхранение и продажбата на месо, незаконното производство на кайма и други месни продукти.

От ОД на МВР в града съобщиха, че в склад на фирма са установени над 6,2 тона месо с изтекъл срок на годност. В друг склад са открити още 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от това количество е с изтекъл срок на годност, според етикетите. Там бе намерено и месо без маркировка и етикети.

За обектите няма издадени удостоверения за регистрация по Закона за храните, поради което складовете са запечатани от служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен.

Установените хранителни продукти ще бъдат унищожени в екарисаж.