"Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших да дам рестарт на живота си, имам общо 25 години в системата на МВР", заяви бившият шеф на отдела за киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев, който преди два месеца и половина изненадващо подаде оставка.

„Придобил съм право на пенсия, още съм млад и енергичен и ще бъда полезен на обществото и в друга роля“, каза той. Ще работя в друга роля- в частния сектор и неправителствени организации, преподавам в УНСС и в Пловдивския университет, обясни Колев, който преди представляваше ДАНС в Държавната комисия по хазарта. 

Той остава Национален консултант по киберсигурност към МС, като тази длъжност е на доброволни начала и не е платена.

Не съм имал конфликт с когото и да било в МВР, заяви Явор Колев.

„Участието ми в Комисията по хазарта беше в рамките на 2012 г. до 2019 г. Не бих могъл да коментирам работата ми там, тъй като има образувано следствено дело, аз съм разпитван като свидетел. Моите функции в тази роля бяха да не се допуска организирането на незаконни хазартни игри на територията на България. С наше участие беше променен Закона за хазарта в частта му за онлайн залаганията. Около 1 милиард по данни на статистиката изтичаха по това време през сайтове от Далечния Изток, което с промените и филтрацията на тези сайтове на българска територия, беше прекратено“, отбеляза Явор Колев.

Той уточни, че Държавната Комисия по хазарта има около 50-60 служители, които са разпределени в три дирекции.

„Всички материали, които са постъпвали там, са били обработвани и на нас са ни докладвани в рамките на заседанията“, уточни Колев. „Не мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в Комисията, защото не съм установявал такова влияние“, заяви той.

По думите му не е имало давление на който и да било хазартен оператор, така че противозаконно да му бъде даван лиценз.

„Интересно е, че всичките документи са получавани от Комисията като администрация, и от други държавни органи, които са компетентни за плащането на данъци, и това не е било установено, което и на мен ми е чудно“, коментира Явор Колев за това, че Васил Божков не си е плащал таксите.

Той подчерта, че неговите функции са били различни и там има други държавни органи, които са компетентни по плащането на данъци. Не е постъпвала информация в ДАНС и ГДБОП за нерегламентирани отношения на председателя на Комисията с представители на хазартни оператори, заяви той.

"Напускането ми не е свързано с Комисията по хазарта, няма натиск от когото и да било за акта, който съм предприел, заяви Явор Колев.

Той уточни, че не познава Васил Божков, както и никой друг хазартен оператор.

Не използвайте домашните си компютри за работа, посъветва експертът.

„Коронакризата е предизвикателство към всички сфери на обществения живот, в това число и в киберсигурността. Кризата предизвика промени в бизнеса и промени в обучението. Хората бяха ограничени да стигат до работното си място и трябваше да работят от вкъщи, а това даде възможност на киберпрестъпници да атакуват компютърни системи, които се използват за придобиване на имотна облага или кражба на финансови средства“, посочи още Колев.

Според него задача на работодателите е да организират така работата, че да не бъде атакувана. Те трябва да осигуряват корпоративни компютърни системи – лаптопи, които да се използват само за работа.

„Не е добре да се използват домашни компютърни системи, които са достъпни от всички членове на семейството, използват се за влизане в социални мрежи, игри, забавления, сваляне на филми, защото това създава рискове“, отбеляза Колев.

Според него родителите трябва да изграждат доверие и да са наясно какво правят децата им на компютъра, защото детето може да стане жертва на зловредно влияние.

Той посъветва да се използват приложения за родителски контрол и да не дават възможност да се качват комуникатори като „Скайп“ или „Вайбър“. Трябва да се ограничава възможността на малки деца да имат профили в социалните мрежи.

"Педофилите атакуват така, чрез тях извеждат децата на улицата", предупреди Явор Колев.