Лъвчетата в Хасково можеше да бъдат спасени, изгубени са 24 фатални часа. Това обяви пред Dir.bg Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи", който се оказа доста запознат със случая.

Както е известно, вчера в зоокъта в Хасково починаха двете новородени на лъвицата Петя.

"Лъвчетата се раждат на 30 април и 1 май. След раждането има са изгубени 24 фатални часа, в които те не са обгрижени адекватно", обясни Гечев.

След като се раждат, от друга организация се свързват с него, за да потърсят съдействие.

"Колеги се свързаха с мен, за да ми кажат за лъвчетата. Аз направих връзка с Министерството на околната среда и водите, за да окажем съдействие. И всичко това стана само за час. От Министерството влязоха в контакт с директора на зоокъта, който обаче отказа съдействие, защото всичко било нормално. И именно това време се оказва фатално. Те са ги отделили от майката, после са ги върнали при нея. Тя не ги е кърмила. Не е имало и постоянно човек там и така се стига до фаталния момент", обясни Гечев.

Явор Гечев от "Четири лапи"

БНР

Той добави още, че животните са получили хипотермия до степен, в която нещата вече са станали необратими.

"В първите им часове е трябвало двете лъвчета да бъдат затопляни. След като се родят, те имат нужда от топлина. При малките котета, когато са без майка, до тях се сляга бутилка с топла вода, а те веднага я усещат и се залепват за нея. Същото е трябвало да се направи и при лъвчетата. Били са инжекция на лъвицата, за да стимулират появата на кърма, за да може да ги храни. Но малките не са били постоянно до нея. Когато вече идва лекар от Димитровгард, нещата са били извън контрол. Именно в този период шефът на зоокът отказа помощ от Министерството на околната среда, защото, според него, всичко било нормално. Липса на добра организация на място и липса на адекватно поведение доведе до трагедията", добави той.

Явор Гечев изрази и мнение, че зоокътът е очаквал скоро да получи лиценз и поради тази причина може да не е искал да се разчува за бременната лъвица. "Когато имаш бременно животно, изискванията към теб са други. Става въпрос за повече квадратура, за още помещения. Може и това да е причина, за да се разбира за бременността постфактум. Може да се искали да вземат лиценз, а после да пригодят условията. Тук вече може само да гадаем. Отказаната помощ навреме е в основата на трагедията. И това е така, защото и клиниката в Димитровград не разполага с условията, които могат да предложат клиники в София", завърши той.

Припомняме, че пред Dir.bg директорът на зоокъта Валентин Ахтаров обяви, че второто лъвче се е родило без присъствието на гледач.

"На 1 май извиках ветеринарния лекар, който отговаря за за зоопарка. Той видя състоянието на майката и двете новородени. Бяха добре", обясни Ахтаров.

Двете лъвчета в хасковския зоопарк са рожби на лъвицата Петя, за която това е първо раждане.