Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството, свързано с реформата на т.нар. съдебна карта. За това призова служебният правосъден министър Янаки Стоилов в края на тричасовата дискусия на тема "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта", съобщи БНР. 

"Определянето на структурата на съдилищата и териториалният обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии и най-масово върху гражданите. Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така че да подобри правосъдието и условията за защита правата на гражданите", каза Янаки Стоилов.

Той беше категоричен, че реформата в съдилищата е въпрос, свързан с достъпа до правосъдие и затова законодателните промени трябва да бъдат внесени от редовно правителство при действащо Народно събрание.

Въпреки доминиращите критики към предлагания модел, един от координаторите на проекта - членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев, заключи:

"Може да сме успели, може и да не сме. Едно е сигурно - ние поставихме този проблем на масата. Той вече не може да бъде заобиколен. Рано или късно всеки един трябва да каже какво мисли, и когато каже не, трябва да каже какво да бъде и как да се реши задачата.

Призовавам ви - намерете решение, защото не искам да бъда лош пророк. Имаме между 12 и 18 месеца преди животът да ни реформира, докато ние спорим".

В дискусията участваха магистрати, представители на неправителствени организации, на местните власти и кандидати за народни представители. Те обсъждаха проекта за реформа на съдебната карта, подготвен от членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в рамките на форума "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта". Министерството на правосъдието организира дискусията след възникналото напрежение около проекта за реформа.Едно от предложенията е да бъдат закрити 55 районни съдилища, срещу което остро реагираха съдии и адвокати и имаше протести по места.

Инициатор на днешната дискусия е Янаки Стоилов, който миналата седмица обясни, че целта на форума е да се поставят и обсъдят въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в България.

"Това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга подсъдността, достъпа и ефективността на правосъдието. Той по същество премахва Районния съд като основен първоинстанционен съд. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено, комплексно и те не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени. Моят призив ще бъде на тази дискусия на този въпрос да не се гледа просто като на изпълнението на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдие".