Аз се опитвам да се намери рационалното решение и това продиктува моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване досега - това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти. Три месеца за анализ на спецпрокуратурата и спецсъдилищата са много. Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Мнозинството във ВСС смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация", коментира той.

Янаки Стоилов е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива специализирани структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними всички тези дейности и да се получи една обективна картина.

"Надявам се на конструктивен подход. Аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина", каза още министърът.

Според него в последните 6-7 години са осъществявани много проекти с европейско финансиране, които преминават през един съвет на ниво МС, с които се одобряват всякакви проекти, които трябва да предоставят някакви анализи, информация по някакви въпроси.

Но Стоилов се пита преди да се класират проекти, някой правил ли е задание какво е необходимо, тъй като в тях могат да се включат подобни аналитични доклади и те да се правят на високо експертно ниво.

"Тези проекти са финансирани между 80 и 100 000 лв. на обща стойност милиони съвкупно и най-накрая те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой въобще анализира това, което е получено. Това е един от примерите в цялата държава как едва ли не най-рационално се ползват европейските средства и мисля, че това е един повод, който далеч надхвърля задачите на служебното правителство. Идеята е ние наистина да поставяме задачи, да ангажираме сериозни хора и да получаваме резултат, който институциите могат да ползват. Такъв анализ през годините по линия на подобни проекти не виждам да е направен достатъчно сериозно и всеобхватно", смята още служебният министър.

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори и добре, защото има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

"Конституционният съд отговори, че не трябва да се приравняват специализираните съдебни органи към извънредните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не трябва да се фокусираме във формалната страна на проблема, а да видим какво е евентуално полезното, какво е вредното в този начин на организиране на правосъдието, дали не се злоупотребява с него. Какъв е видът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение", категоричен беше министърът.

Заради сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски започна проверка в арестите и затворите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на БНТ, че са имали затруднен достъп до проверка. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, но ще провери и ще бъде дадена възможност на всички органи, които имат отношение към тематиката, да вършат своята работа.

"Проблемът е и да не се създаде прекалено напрежение с най-различни проверки, защото аз проверката щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата, сега всъщност тази проверка обхваща 12 затвора. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни Стоилов.

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години. Не само с условията, но и с обществените поръчки.

"Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, но в някои случаи, ако се наложи, съм готов да предизвикам и външни проверки, да се направи независим одит, за да се види ефективността на вътрешната контролна система във ведомствата", каза още правосъдният министър.

По думите му прокуратурата като че ли подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания.

"Нейните задачи са да разкрива престъпления и да обвинява извършителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния контрол, който трябва да се осъществява в отделни сектори. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола - категоричен беше Янаки Стоилов.