За да направим крачка напред към промяната, трябва да се върнем стъпка назад към истината. Ето защо най-големият български уеб портал Dir.bg организира конкурса Web Report. Нашата мисия е да извадим на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас.

Търсим онези журналисти и автори, които пишат с перо и сърце. Търсим онези, които виждат и снимат важните неща. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат умишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Търсят всички факти и гледни точки към едно събитие. Доставят истина, а не пропаганда.

Защото истината е безпристрастна.

Всички публикации, които ще бъдат одобрени за участие, трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

Категориите на конкурса са: Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории.

Във второто издание на Web Report добавихме и два нови жанра, без които съвременната дигитална журналистика би била невъзможна - фото и видео репортаж.

Наградата за всяко първо място в категория е парична премия в размер на 1000 лв. Журито на конкурса ще отличи най-добрите фото и видео публикации със специални награди от 1000 лв.

Конкурсът Web Report'2019 стартира днес - 5 март 2019 г. Срокът за изпращане на материалите е 31 май 2019 г. Адресът, на който можете да ги изпращате, е: webreport@webreport.bg

Пълната информация за Web Report можете да откриете на сайта на конкурса.

Ако виждате важните неща, изпратете ни ги.

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим - членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред имената са Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист, Нова ТВ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото").

Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на добро съдържание в българския уеб и от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата.

Благодарим на всички конкурентни, големи и малки, национални и регионални медии, които подкрепят Web Report.

Благодарим ви, че сме заедно, защото свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Генерални партньори на конкурса са A1, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Главболгарстрой".

Генерални медийни партньори на инициативата са БНТ и БНР.

Издателска къща "Хермес" осигурява награди - книги за всички победители, а големият български художник Иван Яхнаджиев ще подари своя картина на спечелилия в категория "Култура и изкуство".

НДК е стратегически партньор на събитието.

Снимка: Shutterstock

За конкурса:

Над 150 журналисти и автори на свободна практика се бориха в петте категории на първото издание на Web Report през 2018 г. Изпратени бяха 300 материала, от които 164 бяха допуснати до участие, а 33 финално номинирани.